Random Questions about Capoeira

Tuesday, December 18, 2012

A Walk with Love and Death


Don’t be afraid to fall in love again. Open
your heart and follow where it leads you …
and remember, shoot for the moon …
PS, I will always love you … 

Lewat kebelakangan ini, Jasmine sering dikejar kisah silam. Dan acapkali dia terpaksa berlawan dengan perasaan sendiri. Sehingga satu tahap, bagaikan sukar mahu bernafas, mahu menangis sepuasnya dan terasa bagaikan mahu amnesia seketika. 

Turn around,
Every now and then I get a little bit tired of listening to the sound of my tears
Turn around,
Every now and then I get a little bit nervous that the best of all the years have gone by 

Yang benarnya, selama ini dia banyak memaksa fikirannya untuk tidak mengingati segala memori lalu berbanding melepaskannya. Hati yang lembut dibekukan sehingga kadangkala ramai yang menegur Jasmine bagai seorang wanita yang angkuh dan keras hati. Dari seorang yang sukar hidup tanpa lelaki dan cinta di sisi, Jasmine menjadi seorang gadis yang mampu hidup dengan bersemangat tanpa lelaki dan cinta. 

Tanpa sedar, di satu sudut di hatinya – punya satu kekosongan yang kadang-kadang menyiksa jiwa kecilnya. 

Jasmine sedar semenjak Fate hadir dalam hidupnya. Takdir Tuhan mungkin, yang mahu dia bangun dari mimpi dan kembali berpijak dan berjalan di alam nyata. Secara perlahan, hatinya yang dibekukan sebelum ini mula mencair. 

Cerita di sebalik cerita. 

September 2012.
Dari jauh, Jasmine terdengar satu suara yang sudah lama tidak didengarnya. Satu tika dulu, saban hari suara itu kedengaran sehinggalah pada satu masa – takdir menetapkan, jodoh tidak memihak kepada mereka.
HAN. Lelaki itu penuh dengan emosi, punya karismanya sendiri, punya sense of humornya sendiri, berseni dan sering membuatkan hati Jasmine terasa terhibur. Sikapnya yang spontaneous, buat Jasmine selesa. Cinta pertamanya. Cinta yang amat dalam. Dan yang benarnya, kali terakhir dia mendengar suara Han adalah pada November 2009.

Kebetulan yang Tuhan tuliskan dalam perjalanan hidup Jasmine, suara Fate mirip suara Han. Sikap Fate sering membuatkan Jasmine tersenyum dan sering membuatkan hati Jasmine terhibur, tanpa sedar menyeret Jasmine ke kisah lalu yang sudah lama dilupakannya. Persamaan yang terlalu banyak antara Han dan Fate hampir membuatkan Jasmine terasa mahu menangis setiap kali tidur.  
 

Sekitar 2009.
Jasmine berdiri sambil memandang sekitar restoran Mc Donalds yang punya televisyen yang tergantung di hadapannya. Shawn seorang peminat tegar bola sepak sudah duduk di berhadapan televisyen tersebut dengan riak wajah yang girang menonton perlawanan bola sepak. Jarang benar dia berpeluang melihat wajah Shawn ceria begitu. Hampir setiap waktu, Shawn lebih gemar berkelakuan dingin. Jasmine mengusap lembut ubun rambut Shawn sambil tersenyum sebelum melangkah masuk ke kaunter untuk membeli set Big Mac kegemaran Shawn. Waktu membawa keluar dulang berisi 2 set Mc Donalds, Shawn lenyap dari pandangan Jasmine. Yang kelihatan hanya Fate yang sedang duduk menonton perlawanan bola sepak. Jasmine sedar, lama dia tidak menjejak ke tempat yang dia sedang berdiri tika itu kerana mahu lari dari memori lalu. 

Jasmine berjalan meletakkan dulang berisi makanan itu dan senyum ke arah Fate. Telefon bimbitnya diletakkan bersebelah dan Jasmine memerhati skrin telefon bimbitnya.  

"Thu, Dec 13"
 
December 17, 2012.
Jasmine melangkah masuk ke satu ruangan yang dikelilingi beratus-ratus novel. Tempat yang amat dia gemari satu tika dulu. Setiap kali melangkah masuk ke sana, Jasmine terasa bagaikan dia kanak-kanak kecil yang menggemari coklat dan masuk ke dunia yang setiap inci dunia itu dipenuhi coklat. Dia membawa langkah dan pemikirannya jauh dari Fate. Dibiarkan Fate membelek novel-novel kegemarannya sendiri. Dan dia berkhayal seketika di satu sudut.
 
Dari jauh kelibatnya bersama Haikal kelihatan. Jasmine berdiri dan bersandar pada badan tinggi tegap Haikal sambil mereka berdua berkongsi membaca novel yang sama. Jasmine yang habis selesai membaca muka surat ke 4, mengalih ke muka surat seterusnya. Haikal mengeluh kerana dia belum sempat menghabiskan bacaannya. Jasmine yang gemar mengusik, berdegil untuk membaca muka surat ke 5 sebelum Haikal menggeletek pinggangnya. Kedua mereka tertawa kecil sendiri kemudiannya. Di satu sudut yang lain, kelibat Jasmine dan Haikal turut kelihatan. Kedua mereka berjalan seiringan sambil Haikal bernyanyi kecil. Jasmine mengerling jejaka itu sambil senyum. Sedang asyik Jasmine memerhatikannya, Haikal secara sengaja memalingkan badannya bertentangan Jasmine. Kedua tangannya memegang ubun gadis itu sebelum melurutkannya perlahan sehingga memegang kedua pipi gadis itu. Jasmine memandang jauh ke dalam anak mata Haikal tanpa sedar bahawa itu mungkin kali ke 100 dia jatuh cinta kepada jejaka itu. Lebih dari itu mungkin. Dan tanpa dipinta hatinya akan jatuh ke dalam hati Haikal lagi setiap kali Haikal memetik gitar dan mendendangkan lagu yang dipintanya. 

Once upon a time I was falling in love
But now I'm only falling apart
There's nothing I can do
A total eclipse of the heart 

Kelibat Haikal dan Jasmine tiba-tiba diganti dengan kelibat Fate. Jasmine mengambil masa beberapa saat untuk menyedari bahawa dia sebenarnya sedang jauh berkhayal ke memori setahun yang lalu. Setelah fikirannya jauh meninggalkan khayalannya tadi, Jasmine memerhati Fate yang asyik membaca satu novel di satu sudut ‘Fiction’.

Jasmine senyum senang melihat jejaka itu. Jauh di sudut hatinya, dia berterima kasih kepada Fate. Mungkin takdir Tuhan, Fate adalah hadiah dari Tuhan dan takdir menemukan mereka untuk membuat Jasmine sedar yang dia harus menghadapi semua memori lalu. Lama Jasmine lari dari memori itu. Dalam satu tempoh yang Jasmine rasa bagaikan lebih dari sedekad lamanya. 

Dan Jasmine lebih punya kekuatan untuk melepas pergi semua memori itu serta lelaki terakhir yang dicintainya jauh dari hatinya.
 
"Memories last a lifetime. " 

Tapi kini Jasmine sedar, dia harus mencipta kenangan baru untuk cinta yang baru.


Jasmine menaip, tersenyum sambil membayangkan dirinya menari girang di dalam mengikut rentak lagu “Come On Eileen”– Dexy's Midnight Runners meraikan jiwanya yang kini berganti baru. Lebih segar dan jelas.

Xoxo,
Gill

16 comments:

Asrul "iLham" Sany said...

sy suka awak selitkan sekali visual dalam penceritaan... mungkin saya boleh cameokan watak Gill dalam musim kedua siri FAKERS sy?

:)

Syazwan Che Deraman said...

hehehe.

gill berbakat tulis novel ni.

bagus ayat " dia perlu mencipta kenangan yang baru untuk cinta yang baru " tu.

crescent said...

selitkan je watak gill ni wahai Asrul...haha...

Sigaret Perisa Kafein said...

ya aku juga suka. lebih lagi ianya hadir selepas ayat 'Memories last a lifetime'.

Perfecto. *senyum*

-AsaSiaga-

Gillette Flores said...

♥ Asrul "iLham" Sany,
What can I say? Definitely won't say 'NO' my dear :)

♥ Syazwan Che Deraman,
Masih belum mampu ke tahap itu.
Namun punya angan-angan menulis novel :)
Thanks Wan :)

♥ crescent,
Hey hey hey!
Mana menghilang? Hehehe

♥ -AsaSiaga-,
Aku ada berharap kau baca entri aku kali ini dan Tuhan makbulkan doa aku.
Terima kasih ya :)

boni kacak said...

perkara yang lama usah dikenang.. buka buku dan lembaran baru bersama orang yang baru.. InshaaAllah apa yang dicipta itu pasti lebih indah daripada kenangan.. :)

ekabukanmakcikkau. said...

lah ni novel ke? lambat betul aku hakhak. tapi memang best ah! tabik spring aku kat kau

ghost writer said...

u have talent.. keep up.

Gillette Flores said...

♥ boni kacak,
True that =)

♥ ekabukanmakcikkau,
Hehehe. Ini bukan novel awak.
Short story aje :)
Thanks for reading

♥ ghost writer,
Thanks Ghost :)

Skull Writers said...

mungkin yg di atas ini hanya satu dari beberapa bahagian cerita. Tapi ia buat saya tersedak.. kerna mungkin ia memgingatkan saya 'rasa' yg datang tak kala kenangan lama itu bertandang..



-Nico Robin-

Gillette Flores said...

♥ Nico Robin,
Perasaan itu lain sekali bukan?
Pelik dan janggal. Adakala buat kita tersenyum, adakalanya buat kita mahu menangis :)

ninest123 said...

ninest123 16.01
oakley sunglasses, michael kors outlet online, burberry outlet, nike air max, longchamp outlet, michael kors outlet, christian louboutin, prada handbags, louis vuitton, nike free, louis vuitton outlet, louboutin uk, uggs on sale, michael kors handbags, uggs outlet, oakley sunglasses, michael kors outlet online, oakley sunglasses, tory burch outlet, louis vuitton outlet online, michael kors outlet online, uggs outlet, replica watches, ralph lauren outlet, longchamp outlet, michael kors, louboutin shoes, gucci handbags, cheap jordans, nike outlet, cheap oakley sunglasses, burberry factory outlet, louis vuitton outlet, ray ban sunglasses, uggs on sale, longchamp bags, ray ban sunglasses, tiffany jewelry, prada outlet, replica watches, louis vuitton handbags, ray ban sunglasses, ralph lauren polo, tiffany jewelry, christian louboutin, uggs on sale, oakley sunglasses, nike air max

ninest123 said...

nike free pas cher, mulberry uk, nike air max uk, michael kors, nike air max pas cher, nike blazer pas cher, converse, nike roshe uk, true religion outlet, abercrombie and fitch, polo ralph lauren uk, longchamp pas cher, true religion outlet, hermes pas cher, nike free, coach purses, michael kors uk, nike air max uk, michael kors outlet online, north face pas cher, vans pas cher, true religion jeans, ralph lauren pas cher, ray ban uk, nike roshe run pas cher, nike trainers uk, new balance, replica handbags, true religion outlet, nike tn pas cher, nike air force, burberry pas cher, polo lacoste pas cher, hollister uk, hogan sito ufficiale, michael kors, louboutin pas cher, nike air max, lunette ray ban pas cher, timberland pas cher, abercrombie and fitch UK, sac guess pas cher, lunette oakley pas cher, north face uk, jordan pas cher, lululemon outlet, vanessa bruno pas cher, longchamp soldes, coach outlet store online

ninest123 said...

iphone 6s cases, s6 cases, nike air max, iphone 5s cases, iphone 6s plus cases, converse, vans scarpe, hermes handbags, iphone 6 plus cases, chi flat iron, wedding dresses, iphone cases, beats by dre, vans outlet, insanity workout, ipad cases, nfl jerseys, north face outlet, softball bats, celine handbags, ray ban, louboutin, salvatore ferragamo, mac cosmetics, soccer shoes, nike air max, p90x workout, new balance shoes, hollister, nike roshe run, north face outlet, hollister clothing, reebok outlet, abercrombie and fitch, herve leger, jimmy choo outlet, lululemon outlet, ghd hair, instyler ionic styler, bottega veneta, giuseppe zanotti, polo ralph lauren, timberland boots, asics running shoes, soccer jerseys, mont blanc, mcm handbags, oakley, babyliss pro, iphone 6 cases, valentino shoes, gucci

ninest123 said...

karen millen uk, louis vuitton, pandora jewelry, pandora uk, canada goose, doke & gabbana, moncler, swarovski uk, wedding dresses uk, moncler, links of london uk, canada goose outlet, supra shoes, canada goose jackets, sac louis vuitton, pandora charms, replica watches, marc jacobs, canada goose pas cher, moncler outlet, canada goose outlet, louis vuitton, moncler, juicy couture outlet, thomas sabo uk, hollister, juicy couture outlet, sac louis vuitton, ugg,uggs,uggs canada, ugg pas cher, lancel, swarovski jewelry, moncler uk, coach outlet, barbour jackets uk, barbour, canada goose, canada goose uk, louis vuitton uk, toms shoes, moncler, canada goose jackets, pandora jewelry, moncler pas cher, converse shoes outlet, bottes ugg pas cher, montre pas cher, moncler jackets, ugg,ugg australia,ugg italia, ugg uk
ninest123 16.01

dalia alaa said...

http://www.prokr.net/2016/09/furniture-moving-company-khamis.html
http://www.prokr.net/2016/09/furniture-moving-company-tabuk.html
http://www.prokr.net/2016/09/furniture-moving-company-hail.html
http://www.prokr.net/2016/09/furniture-moving-company-hafar-al-batin.html