Random Questions about Capoeira

Monday, December 10, 2012

Something About the Way You Look Tonight

“True Love burns the brightest, but the brightest flames leave the deepest scars.”

Aurora meletakkan kedua tapak tangannya ke cermin kaca tingkat 6 KL Hilton. Merenung jauh melihat lampu-lampu jalan, lampu kereta serta lampu isyarat. Rintik hujan yang turun melekat di sebalik cermin yang dipegangnya. Kelihatan artistik sekali. Tiba-tiba fikirannya teringatkan dialog di dalam filem “Wolverine”.
Kayla : Do you know why the moon is so lonely? Cause the moon has a lover. 

There were two spirits, the Moon and Coacuatchoo, and they were in love. A trickstar was jealous and one day, a trickster spirit tricks Coacuatchoo into going to the mortal realm to bring back flowers for the Moon spirit, however, having left the spirit realm - not knowing that once he leave the spirit realm he can never return. So now Coacuatchoo can never be with the moon again and has left the moon lonely. 

Aurora senyum sendiri membayangkan dirinya ‘Coacuatchoo’ manakala Benjamin adalah ‘Moon’.  

Trickstar, trickstar… Bring back my Benjamin. It has been more than four years you took him away from me trickstar.” Aurora bermonolog sendiri sambil anak matanya mencari-cari bulan di sebalik gelap malam.

 “Berbual dengan bintang? Ataupun bulan?” teguran satu suara mengejutkan Aurora dari fantasinya sendiri. 

“Iqbal.” Iqbal senyum manis sambil menghulur tangannya. Aurora yang berasa kurang senang dengan kehadiran lelaki asing di sisinya teragak-agak membalas huluran tangan Iqbal. Iqbal yang sedar Aurora kurang selesa dengannya laju memasukkan tangannya ke dalam kocek seluarnya. 

It’s okay. Tiada paksaan dalam sebarang perkenalan.” Iqbal senyum manis sebelum memalingkan badannya untuk berlalu pergi. Dia bukan jenis yang sesuka hati akan menghampiri dan berkenalan dengan mana-mana gadis. Cuma, secara kebetulan wajah Aurora sudah 3 kali dilihatnya di majlis sebegini. Jujur, hatinya tertarik mahu mendekati Aurora.  

“Sekejap.” 

Iqbal memalingkan kepalanya memandang Aurora. 

Yes? 

Do I know you? 

Don’t think so. But you might have seen me once or twice before.” Iqbal senyum. Otak Aurora mula ligat berfikir. 

“Pernah ada makan malam di Passion Road tahun lepas?” soal Iqbal. 

“Awal tahun.”

“Itu kali pertama kita bertentang mata.” Iqbal mengenyit matanya. Aurora terasa pipinya panas saat Iqbal mengenyit matanya. Keningnya yang lebat dan alis matanya yang lentik memikat hati Aurora. 

“Hujung tahun lepas, company dinner di mana?” 

“Sini juga, KL Hilton.” 

“Itu kali kedua kita bertentang mata.” Aurora diam. Masih mencari-cari klu. 

Clueless? Dan hari ni, kali ketiga kita bertentang mata dan berbual buat kali pertamanya.” Aurora diam. Fikirannya masih sedikit terganggu dengan perihal Benjamin, 'Trickstar', 'Moon' dan 'Coacuatchoo'. Dan tiba-tiba Iqbal muncul bercerita tentang perihal pertemuan mereka. Otaknya terasa malas mahu berfikir. 

“Oh. Okay.” Ringkas Aurora memberi reaksi. Iqbal senyum lagi. Aurora mengerut keningnya. Pelik dengan sikap lelaki ini. Tenang, bersahaja dan langsung tak terasa dengan layanan dinginnya. 

“Sebentar lagi, kita akan bertentang mata buat kali keempat. Dan mungkin lepas tu Cik…” sengaja Iqbal menghentikan kata-katanya sementara menanti Aurora menjawab. 

“Aurora.” 

Yes, Aurora. Mungkin nanti Aurora akan ingat siapa saya.”  

See you later.”  

Aurora menggeleng kepalanya sambil mendengus perlahan. Memandang luar cermin dan mula berbual dengan sang bulan. 

Aurora duduk menghadap ke arah pentas. Saat kegemarannya. Musik dan lagu. Persembahan dari anak muda yang kesemuanya dari Kuala Lumpur kalau tak silapnya. 

“Saya harap anda semua di dalam mood yang baik malam ini.” Iqbal yang berada di tengah pentas, memandang tepat ke arah Aurora. Aurora membulat matanya. 

Kini dia sudah faham dengan apa yang dimaksudkan Iqbal sebentar tadi. 

“Mungkin ada yang perasan, saya dan rakan-rakan band saya sudah beberapa kali membuat persembahan khas untuk anda semua.” 

“Dan mungkin ada yang langsung tak pernah sedar.” Sekali lagi Iqbal memandang tepat ke arah Aurora. Aurora sedar, kata-kata itu sengaja dilontarkan kepadanya. 

“Memandangkan anda semua kelihatan segak malam ini dan terutamanya wanita yang kelihatan cantik sekali, lagu ini saya tujukan khas buat wanita di sini.” 

“Sebelum itu, saya punya satu soalan buat anda. Anda percayakan cinta pandang pertama?” soalan Iqbal dijawab suku dari kesemua tetamu yang duduk berhadapan dengannya. Ada yang menjawab ‘ya’ dan ada juga yang menjawab ‘tidak’. 

“Jodoh?” soal Iqbal lagi. Kali ini setengah dari tetamu yang duduk di hadapan Iqbal menjawab ‘ya’. 

“Saya percayakan jodoh. Dan saat ini, saya percaya mungkin saya dijodohkan dengan salah seorang dari gadis yang sedang duduk di hadapan saya.” Serentak tetamu bersorak kuat dan menepuk-nepuk tangannya. 

“Mahu tahu siapa?” masing-masing makin kuat bersorak menjerit ‘ya’. 

“Buat si gadis yang gemar berbual dengan sang rembulan, jujur hati ini sudah mula terpikat. Ayuh kita bertentang mata untuk ke sekian kalinya dan dengarkanlah… Something about the way you look tonight.” 

Serentak melodi indah mula menguasai ballroom KL Hilton dan kesemua tetamu dialunkan dengan musik indah serta dibuaikan dengan suara merdu Iqbal. 

There was a time
I was everything and nothing all in one
When you found me
I was feeling like a cloud across the sun  

I need to tell you
How you light up every second of the day
But in the moonlight
You just shine like a beacon on the bay  

And I can't explain
But it's something about the way you look tonight 

Iqbal memandang tepat ke arah Aurora sambil tersenyum. Aurora menunduk malu. Tanpa sedar, pipinya terasa panas dan jantungnya bedegup laju. 

Takes my breath away
It's that feeling I get about you, deep inside
And I can't describe
But it's something about the way you look tonight
Takes my breath away
The way you look tonight  

With a smile
You pull the deepest secrets from my heart
In all honesty
I'm speechless and I don't know where to start 
And I can't explain
But it's something about the way you look tonight
 
 
Takes my breath away
It's that feeling I get about you, deep inside
And I can't describe
But it's something about the way you look tonight
Takes my breath away
The way you look tonight 

“A soulmate is someone who has locks that fit our keys, and keys to fit our locks. When we feel safe enough to open the locks, our truest selves step out and we can be completely and honestly who we are; we can be loved for who we are and not for who we’re pretending to be. When we’re two balloons, and together our direction is up, chances are we’ve found the right person. Our soulmate is the one who makes life come to life.”
 
PS : Kesinambungan Cerpen 'Tapi Bukan Aku'.
 
Xoxo,
Gill
 
 
 

11 comments:

Asrul "iLham" Sany said...

terbayang mamat gossip girl tu... comel... :)

Nong Andy said...

ni nak kena usha "tapi bukan Aku' dulu ni...

Skull Writers said...

Puteri Aurora?


saya datang buat lawatan rasmi.. lain kali nak lepak sinilah...


-Nico Robin-

4feet8 said...

OMG.. betul ni? iqbal jatuh hati kat aurora..? wah..besnya.. ;). habis apa jadi ni gill? cepat sikit buat sambungannya ya..? ngeee..

Gillette Flores said...

♥ Asrul "iLham" Sany,
Comel? Yes. True that :)

♥ Nong Andy,
Selamat membaca :)

♥ Nico Robin,
Bukan golongan diraja mahupun puteri. Cuma gadis biasa :)
Makasih sudi melawat :)

♥ 4feet8,
Tak bercadang mahu buat sambungan.
Tapi kalau awak mahu, insyaAllah Gill boleh buat sambungannya nanti :)

puteri jalanan a.k.a annur said...

salam Gill,annur suka cerita yg ini...feel sgt bila baca...:D

teruskan menulis dear...

Gillette Flores said...

♥ puteri jalanan a.k.a annur,
Thanks for reading my dear :)

ninest123 said...

ninest123 16.01
oakley sunglasses, michael kors outlet online, burberry outlet, nike air max, longchamp outlet, michael kors outlet, christian louboutin, prada handbags, louis vuitton, nike free, louis vuitton outlet, louboutin uk, uggs on sale, michael kors handbags, uggs outlet, oakley sunglasses, michael kors outlet online, oakley sunglasses, tory burch outlet, louis vuitton outlet online, michael kors outlet online, uggs outlet, replica watches, ralph lauren outlet, longchamp outlet, michael kors, louboutin shoes, gucci handbags, cheap jordans, nike outlet, cheap oakley sunglasses, burberry factory outlet, louis vuitton outlet, ray ban sunglasses, uggs on sale, longchamp bags, ray ban sunglasses, tiffany jewelry, prada outlet, replica watches, louis vuitton handbags, ray ban sunglasses, ralph lauren polo, tiffany jewelry, christian louboutin, uggs on sale, oakley sunglasses, nike air max

ninest123 said...

nike free pas cher, mulberry uk, nike air max uk, michael kors, nike air max pas cher, nike blazer pas cher, converse, nike roshe uk, true religion outlet, abercrombie and fitch, polo ralph lauren uk, longchamp pas cher, true religion outlet, hermes pas cher, nike free, coach purses, michael kors uk, nike air max uk, michael kors outlet online, north face pas cher, vans pas cher, true religion jeans, ralph lauren pas cher, ray ban uk, nike roshe run pas cher, nike trainers uk, new balance, replica handbags, true religion outlet, nike tn pas cher, nike air force, burberry pas cher, polo lacoste pas cher, hollister uk, hogan sito ufficiale, michael kors, louboutin pas cher, nike air max, lunette ray ban pas cher, timberland pas cher, abercrombie and fitch UK, sac guess pas cher, lunette oakley pas cher, north face uk, jordan pas cher, lululemon outlet, vanessa bruno pas cher, longchamp soldes, coach outlet store online

ninest123 said...

iphone 6s cases, s6 cases, nike air max, iphone 5s cases, iphone 6s plus cases, converse, vans scarpe, hermes handbags, iphone 6 plus cases, chi flat iron, wedding dresses, iphone cases, beats by dre, vans outlet, insanity workout, ipad cases, nfl jerseys, north face outlet, softball bats, celine handbags, ray ban, louboutin, salvatore ferragamo, mac cosmetics, soccer shoes, nike air max, p90x workout, new balance shoes, hollister, nike roshe run, north face outlet, hollister clothing, reebok outlet, abercrombie and fitch, herve leger, jimmy choo outlet, lululemon outlet, ghd hair, instyler ionic styler, bottega veneta, giuseppe zanotti, polo ralph lauren, timberland boots, asics running shoes, soccer jerseys, mont blanc, mcm handbags, oakley, babyliss pro, iphone 6 cases, valentino shoes, gucci

ninest123 said...

karen millen uk, louis vuitton, pandora jewelry, pandora uk, canada goose, doke & gabbana, moncler, swarovski uk, wedding dresses uk, moncler, links of london uk, canada goose outlet, supra shoes, canada goose jackets, sac louis vuitton, pandora charms, replica watches, marc jacobs, canada goose pas cher, moncler outlet, canada goose outlet, louis vuitton, moncler, juicy couture outlet, thomas sabo uk, hollister, juicy couture outlet, sac louis vuitton, ugg,uggs,uggs canada, ugg pas cher, lancel, swarovski jewelry, moncler uk, coach outlet, barbour jackets uk, barbour, canada goose, canada goose uk, louis vuitton uk, toms shoes, moncler, canada goose jackets, pandora jewelry, moncler pas cher, converse shoes outlet, bottes ugg pas cher, montre pas cher, moncler jackets, ugg,ugg australia,ugg italia, ugg uk
ninest123 16.01