Random Questions about Capoeira

Wednesday, October 17, 2012

Fakta Diet, bukan Mitos ataupun Auta

“So Gillette, you put on weight huh?” tegur Instructor Soldado. Cikgu Capoeira Gill Jumaat lalu.

“Hehehe.” Senyum je lah yang mampu Gill buat. Tak berani komen lebih-lebih. Nanti kang tak pasal-pasal kena ceramah. 

Semalam, Gill saja cuci mata dalam satu farmasi. Ternampak satu paket ‘Sculpt’ berwarna hijau. So saja je berbual kosong dengan pekerja farmasi tu. 

Gill        :           What is it for?
 
Beliau    :           Well, 'Sculpt' can be used as a meal replacement. It helps balance your protein intake throughout the day. Sculpt is actually contains protein. Higher protein foods are naturally more filling and can boost your metabolism.
 
Gill        :           Ahaaa. Boost the metabolism. My metabolism is low so I think this might be good for me.
 
Beliau    :           We have a few flavours. Chocolate, Vanilla, Banana and Berry. You can drink with plain water, soy milk or fruit juice.
 
Gill        :           I see. Alright, perhaps I can try few packets first.

Jadi, Gill ambil perisa Berry dan Chocolate. Dan pagi tadi Gill dah cuba paket yang pertama, Berry. Agak sedap. Jadi, Gill tak breakfast pagi ni. Cuma banyak minum air masak. Gill bukan jenis yang mahukan bentuk badan 34-26-36 TAPI… Gill mahukan badan dan stamina yang sihat. Gill memang selalu ber’diet’ TAPI… diet Gill adalah diet yang seimbang, bukan diet yang mengikat perut atau terpaksa menahan lapar mengalahkan orang berpuasa. Kenapa Gill cakap macam tu? Sebab ramai yang ‘mindset’ mereka, diet itu adalah menahan lapar sedangkan diet sebenarnya bermaksud permakanan yang seimbang.

Dan ramai yang kena tahu, kita mempunyai metabolisma yang berbeza. Gill punya metabolisma yang rendah, jadi berat badan Gill mudah naik jika tidak mengamalkan diet seimbang. Bagi yang punya metabolisma yang tinggi, agak beruntung kerana berat dadan sukar naik namun, kadang kala ada antara mereka yang terlalu kurus. Pokok pangkalnyam setiap dari kita harus menjaga kandungan zat, nutrisi, protein dan vitamin di dalam badan.

Selain dari mengamalkan diet seimbang, Gill akan sekurang-kurangnya bersenam 2 kali seminggu untuk pastikan badan Gill kekal cergas. Itu salah satu sebabnya Gill ke menyertai grup Capoeira Camara Malaysia setiap minggu. Kekal cergas, sihat, jaga berat badan dan mempelajari seni mempertahankan diri.
 
 
Nak faham serba sedikit tentang diet dan faktanya? Skrol dan baca ke bawah.

BALANCE DIET
 Diet. I noticed that most of us, especially Malaysia, not fully understand the meaning of ‘DIET’.
 
************************************************
Scenario 1
Ah Seng’s wife put on weight, so she plans to reduce her weight. She made her own breakfast, vegetables salad which contains broccoli, baby tomato, carrot and mashed potato. For Ah Seng, she cooked Ah Seng’s favourite meal, mee goreng with 2 telur mata kerbau.
Ah Seng :           Aiyaa lau po (wife)… Why so little you eat aaah? Like a bibi (baby) meal.
Mei Chi  :           Lau kong… You see all this fat fat! I have to diet looo…
 
Facts:
 
 
# Balance diet = is a diet that contains adequate amounts of all the necessary nutrients required for healthy growth and activity.
# Eat regularly. If you skip breakfast and eat lunch on the run, you will be ravenous in the afternoon.
 
 
************************************************
 
 
 
Scenario 2
Jenab sedang rakus mengunyah isi daging bege dengan rakusnya. Di dalam pinggan Jenab cuma ada isi daging bege (tanpa roti) dan kentang goreng.
Bedah    :           Eh! Sikitnya makan? Diet ke?
Jenab yang masih sedang rakus mengunyah, mengangguk laju.
Bedah    :           Badan aku pun tengah naik sekarang. Aku pun nak diet lah. Aku nak order makanan yang sama engkau order.
 
Facts:
# Fast food is usually high in fat and calories and low in other nutrients, which can seriously affect your health. Good nutrition means eating a balanced diet. Poor nutrition is just the opposite, and it can lead to a myriad of health problems.
# A good diet meets your nutritional needs every day, without overdoing calories or dietary elements that can harm your health.
 
 
************************************************
Scenario 3
Dua anak gadis Haji Leman sedang makan malam bersama-samanya. Nur Aina mengunyah nasi dengan perlahan dan sopan manakala Nur Ashikin mengunyah nasi dengan laju dan gelojoh.
Haji Leman         :           Ashikin, kenapa kunyah gelojoh sangat tu? Cuba tengok Kak Aina kunyah macam mana. Sopan, perlahan.
Ashikin               :           Alaaa. Sama je kalau kunyah perlahan atau laju. Masuk dalam perut jugak Abah.
Haji Leman         :           Kan Abah pernah pesan, kunyah makananan tu perlahan-lahan. Ikut sunnah Nabi Muhammad, kunyah 40 kali sebelum telan. Memang semua makanan masuk dalam perut, tapi kalau kamu kunyah perlahan, makanan sempat dihadam. Kalau kamu kunyah dengan laju, tak sempat makanan tu nak dihadam. Itu yang boleh buatkan sakit perut, perut buncit, perut masuk angin semua tu.
 
Facts:
# Most Americans eat too fast, and, as a result, they take in too many calories before they realize they've eaten enough. It takes approximately 20 minutes from the time you start eating for your brain to send out signals of fullness.
# A study of gastric bypass patients showed that those who ate too fast and failed to recognize the signs of satiety were less successful at losing weight than other patients.
# Recent research presented at a meeting of the North American Association for the Study of Obesity showed that overweight men and women took in fewer calories when they slowed their normal eating pace
 
 
************************************************
 
Live life to fullest! I believe in that. Everyone deserves to live life happily and healthy. There are so many ways to stay healthy.

“Practise physical exercises properly, have a balance diet everyday, keep your mind fresh, live positively!” – Grass Green.

One of my fav website for those who is looking for a supplement or need an advice about diet, supplements, etc.Musclemall. Jai is the contact person. Cat lovers, single and available. Tralalalaaaa...

Those who are interested to know more about Sculpt, just click here ---> Sculpt For Women

 
That's all for now!
 
Xoxo,
Gill
 

11 comments:

crescent said...

tq byk tips...hehe...nak kurus nak panjat gunung nanti...haha...

Gillette Flores said...

My pleasure awak. :)
Slowly okay? Yang penting amalkan diet seimbang.
Kurus lambat sikit takpe asalkan badan sihat.
Nak panjat gunung nanti cergas sikit :)

boni kacak said...

yeke.saya salah lah sebelum ni ye.sebab saya hanya makan nasi sekali sehari je..lepas tu tahan perut dari makan apa2..

Gillette Flores said...

Makan nasi untuk breakfast adalah lebih baik berbanding lunch sebab sarapan pagi menstabilkan hormon, paras gula di dalam darah dan meningkatkan kadar metabolisma untuk bakar kalori. Kena tgk juga lauk apa yg dimakan dgn nasi :)

Gillette Flores said...

Lagi satu jgn menahan perut dr berlapar - sebab takut cenderung makan dgn lebih byk lepas tu. :)

gadisBunga™ said...

kite tgh diet gak. but not on starving. more to balanced diet n some helps. huhu~

nak kurus nak panjat gunung KK nih!

Gillette Flores said...

Good to know that sweetie.
Do not starve yourself to get a good body shape.
But practice the balance diet to be more healthy and a nice body figure, insya-Allah.

Jangan lupa exercise ya untuk tingkatkan stamina nak panjat Gunung KK nanti :)

Pocket said...

nice tips to know!
untuk yang kunyah perlahan and balance diets tu kena usaha.
and of course not to skip breakfast or eat the patties only :D

tang senaman tu jer yang susah,
terasa gedik sangat bila lelaki dok terkinja kinja
beraerobik depan tivi kat rumah :D malu la housemate tengok ^^;

Gillette Flores said...

Yeap. Kunyah perlahan tu, memang amik masa nak jadikan ia habit :)

Ajak je housemate aerobic sekali. Kalau ada kucen kat rumah, ajak kucen sekali :p

Fel said...

Saya pun ada metabolisme yang rendah. Boleh cuba tips ni nanti. :)

Gillette Flores said...

Kita sama-sama cuba ya Fel :)